Samen

Geen zin meer in seks

In het begin van je relatie spatten de vonken er vanaf. Zin in seks was geen probleem. Wanneer er dingen veranderen in je leven of als je langer bij elkaar bent, kan dat zomaar veranderen. Dan heb je geen zin meer in seks. Hoe komt dat en wat kun je ermee?

De oorzaak is vaak niet zo simpel. Er kunnen lichamelijke oorzaken spelen, maar vaak is ook de fase van je leven van invloed, de mate van verbinding die je ervaart met je partner, je zelfbeeld, of je kinderen wilt (en hebt) of niet, hoe je seksuele opvoeding was. En ook: wat is goede seks voor jou en wat is slechte seks voor jou? En voor je partner?

Om meer inzicht te krijgen in waarom je geen zin meer hebt in seks, wil ik je uitdagen om eens van een afstandje te kijken en wat aspecten te overdenken. Misschien ontdek je dan iets meer over waarom je geen zin meer hebt in seks.

Je kunt geen ‘ja’ zeggen als je geen ‘nee’ mag zeggen

Mag je ‘nee’ zeggen tegen seks? En als dat niet mag, van wie niet? Komt het doordat je partner er niet mee om kan gaan of kun je zelf niet goed met de spanning overweg die jouw ‘nee’ kan veroorzaken? Wat is het beeld dat je hebt van seks? Bijvoorbeeld: een man moet altijd zin hebben in seks. Of: een vrouw is verplicht om haar man seks te geven.

Als je geen ‘nee’ mag zeggen, kun je ook niet oprecht ‘ja’ zeggen. Dan ben je in feite niet vrij en dat wordt een keer beklemmend. De lol gaat er vanaf, niet alleen voor jou maar ook voor je partner. Want het plezier verdwijnt zodra seks een verplicht nummer wordt.

In een relatie zijn altijd ongeschreven regels. Iets waar jullie allebei ja of nee tegen zeggen. Wat is jullie draaiboek? Probeer routine, patronen en verboden terreinen eens te ontdekken en ga eens met elkaar in gesprek over seks.

Waarom heb je seks?

Is seks voor jou iets om te genieten, te spelen, te ontdekken? Of is het om je meer verbonden te voelen met je partner? Wat doet het met je als je een tijdje geen seks hebt? Wat zijn je verwachtingen en oordelen?

Je kunt seks ook zien als een manier om kinderen te krijgen. Als je in die levensfase bent, voel je je misschien juist gemotiveerd om seks te hebben. Je bent jong en je wilt wat, zou je kunnen zeggen.

Similar Posts