Samen

Hoe overleeft je relatie de vakantie?

Eindelijk vakantie! Uit de sleur en de stress en hop, de zon in. Tijd voor elkaar, lekker naar buiten, genieten van je familie, nieuwe ervaringen opdoen. De werkelijkheid is dat je juist tijdens de vakantie makkelijk samen vastloopt. Hoe komt dat en hoe overleeft je relatie de vakantie?

We idealiseren onze vakantie

We vinden het meestal maar lastig om NU te genieten, tijd voor elkaar vrij te maken en ontspannende dingen te doen. Dus we kijken reikhalzend uit naar de vakantie. Dan, ja dan pas, kunnen we loslaten en opladen. Dat kan niet anders dan gepaard gaan met te hoge verwachtingen! En dus teleurstellingen. Want ook in de vakantie voelen we stress. We zitten nog steeds vast aan onze schermpjes, moeten nog steeds huishoudelijke taken verrichten (lees: met tomatenpasta besmeurde bordjes afwassen met koud water in de brandende zon), de kinderen zijn afschuwelijk vroeg wakker en we ervaren gebrek aan privacy.

TIP: Bespreek je verwachtingen vooraf. Ben je al weg? Bespreek dan je teleurstelling achteraf. Niet als een verwijt of klaagzang, maar als iets dat je mist. Hoe zou je in het hier en nu kunnen genieten? Wat heb je daarvoor nodig? Lach samen om de rommel, de insecten, de vaat, de jetlag, de veel te dure ijsjes. Het leven is te kort om dat niet te doen. Sta stil bij kleine, kneuterige dingen die je vakantie zo de moeite waard kunnen maken.

We hebben verschillende verwachtingen

We hebben verschillende ervaringen in het vieren van vakantie. Als kind voelde dat misschien ook echt als ‘vieren’. Zou daar het romantiseren en idealiseren van vakantie vandaan komen? Je ouders vochten elkaar de tent uit (grapje), jij ging op avontuur met andere kinderen. We hebben verschillende verwachtingen. Wat is vakantie voor jou? Wil je stadjes bezoeken of je boek nou eindelijk eens uitlezen? Wil je investeren in je kinderen of ben je vooral blij als ze zichzelf ein-de-lijk vermaken (en dat zonder Netflix)? Gaan we uit eten of zelf ingewikkeld staan koken? Naar het bos of naar de zee? Doen we alles samen of is er ook ruimte voor alleen-zijn? Net als thuis hebben we op vakantie te maken met verschillende verwachtingen en behoeften. Als je daar thuis niet over praat, is de kans niet groot dat je er op vakantie wel over gaat praten. De irritaties lopen op vakantie alleen wat sneller op…

TIP: Bespreek met elkaar wat jullie verwachtingen en behoeften zijn, voor de hele vakantie maar zeker ook voor vandaag. Wat heb ik nodig om een leuke partner te zijn voor jou? Praktisch kan dat betekenen dat je afspreekt elke ochtend je eigen gang te gaan en ’s middags samen op te trekken. Of de ene dag thuis blijven, de andere dag een activiteit plannen.

Similar Posts